Bio-eitjes van bij ons

Deze week lanceert BioForum een campagne om de biologische producten van zuivel en eieren in de kijker te zetten.
De ideale gelegenheid voor La vie est belle om eens op bezoek te gaan bij onze Oostkampse eierboer Johan en Christine Martens-Lagrou.

IMG_9936-edit Lveb: Hoe groot is jullie boerderij?
Johan: We hebben iets meer dan 1000 kippen, op een terrein van 2 hectare (red. 20000m2). 1000 kippen leveren dagelijks ongeveer 900 eitjes op.

Lveb: Wanneer zijn jullie gestart en verkopen jullie enkel eieren?
Johan: We hebben ons bedrijf in 1998 gestart en verkopen enkel eieren. In het seizoen leveren we tevens frambozen, zwarte bessen en braambessen, maar dit gaat slechts over kleine hoeveelheden.

Lveb: Vanwaar de keuze voor bio?
Johan: Bij de start van onze activiteit kozen we bewust voor kippen met buitenbeloop. Dit product lag echter toen nog wat moeilijk in de markt. Aan de ene kant had je klassieke productie van eieren, en anderzijds een beginnende biologische productie. Eieren van kippen met buitenbeloop viel hier ergens tussenin, en werd niet echt au sérieux genomen. De biologische productie beantwoordde onze wens om de kippen voldoende ruimte te geven maar gaf ons tevens een duidelijk kader om de eieren te verkopen en aan de man te brengen.

Lveb: Hoe trekken jullie de keuze voor bio door in jullie bedrijf?
Johan: In ons bedrijf ligt de populatiedruk van de kippen laag. Onze kippen hebben ruimte, zowel binnen als buiten. Daarnaast worden de weides biologisch beheerd, zonder pesticiden of kunstmest. Onze kippen krijgen tevens voeder dat aangekocht wordt en geproduceerd wordt met biologisch geteelde granen (dit is dus terug geen gebruik van natuurvreemde stoffen zoals sproeistoffen of kunstmest). Tenslotte staat bio voor mij ook voor een heel andere manier van economie.Dit laatste vind ik persoonlijk heel belangrijk, en wij hopen dat dit zich kan instandhouden in de allesoverheersende neo-liberale markteconomie.

IMG_9890Lveb: Dat laatste argument, hoe ervaar jij dit concreet?
Johan: Ondertussen is het netwerk van bioproducten uitgegroeid tot een volwaardig alternatief voor de massaproductie in de voeding. Het circuit van biologische voeding steunt op respect voor alle schakels in het proces; van de producent, over de verkoper of winkelier tot de consument. In dit proces worden alle partijen correct vergoed en staat een eerlijke prijs voor een mooi product voorop. Eerlijke handel zorgt er voor dat iedereen kan tevreden zijn , de producent, de winkelier, en de consument die ook al betaalt hij iets meer ,dit bewust doet omdat hij vertrouwen heeft in de zuiverheid van het product en in de smaak, en omdat er nog respect is voor voedsel en basisproducten. Eerlijke handel is “leven , en laten leven” en niet bewust alle macht pogen naar zich toe te trekken of een verknechting van de producent in de hand werken.

Lveb: Tot slot, waar kunnen we je eitjes vinden?
Johan: Onze klanten zijn biowinkels in de regio Gent en Brugge, een aantal boeren die hun producten op markten verkopen, maar ook bakkers, beenhouwers en enkele B&B’s.

Lveb:
Bedankt, en veel succes met de kippetjes!

Contact:

Johan & Christine Martens-Lagrou
Beverhoutstraat 21
8020 Oostkamp

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
10Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

4 gedachten over “Bio-eitjes van bij ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu Title