‘De Wassende Maan’: onze partner voor seizoensgebonden lekkers

De campagneweek van BioForum is traditioneel de ideale gelegenheid om één van onze partners in de kijker te zetten. Het thema ‘groenten en aardappelen’ brengt ons naadloos bij ‘De Wassende Maan’, een biologisch-dynamische landbouwcoöperatieve waar La vie est belle al geruime tijd mee samenwerkt.

We legden ons oor te luister bij Jana Vanhuysse, commercieel medewerker van ‘De Wassende Maan

wassende-maan

Lveb: Dag Jana, kan je eens een korte voorstelling geven van De Wassende Maan …

JV: De wassende maan is een landbouwcoöperatieve die 22 hectare grond verbouwt in de regio Astene – Deinze – Zulte. We kweken meer dan 30 soorten groenten. Om jou een idee te geven: jaarlijks oogsten wij zo’n 25 ton pompoen en pastinaak, 10 ton rode biet, 50 000 kroppen sla, 60 000 kolen, meer dan 50 000 bussels radijs en nog veel meer…

Lveb: Hoe is jullie bedrijf ontstaan?

JV: In 1979 pachtte oprichter Kristien De Witte een klein stukje land in Astene. De Wassende Maan was van bij de start een biologisch tuinbouwbedrijf. De eerste jaren deed ze alles alleen: zaaien, planten, oogsten, maar ook de verkoop.

In 1986 werd er een coöperatieve opgericht. Met hulp van de aandeelhouders werd het mogelijk om gronden en gebouwen aan te kopen. Zo kon de organisatie geleidelijk aan groeien.

“De abonnementsformule geeft boeren bij het zaaien en planten reeds zekerheid van een bepaalde afzet aan een eerlijke prijs.”

tomaten1995 werd er gestart met verkoop via bio-abonnementen. In het zoeken naar een duurzame afzet werd er geopteerd voor deze abonnementsformule. Dit gaf de boeren bij het zaaien en planten reeds zekerheid van een bepaalde afzet aan een eerlijke prijs. Dit garandeerde eerlijke lonen, tewerkstelling, minder overschotten, en een lokale afzet. De Wassende Maan was de eerste boerderij in Vlaanderen om op deze wijze te werken, een echte pionier!

Dit jaar viert de coöperatieve van De wassende maan dus zijn 30e verjaardag! In dertig jaar tijd is De Wassende Maan uitgegroeid tot een vaste waarde in Deinze, Gent en omstreken.

Lveb: Is het concept van het bedrijf doorheen de jaren altijd hetzelfde gebleven?

JV: Het concept steunt op drie pijlers. De boerderij, het systeem van groentepakketten en de winkel. De oogst op de boerderij wordt verdeeld over pakketten en gaat tevens naar enkele bio groothandels. De pakketten worden rechtstreeks aan de consument verkocht via abonnementen. Ten slotte hebben wij een boerderijwinkel waar een volwaardig biologisch assortiment wordt aangeboden.

“De keuze voor bio was van bij het begin vanzelfsprekend en werd enkel versterkt door het te koppelen aan een biodynamische bedrijfsvoering”

Lveb: Hoe motiveren jullie de keuze voor bio?

JV: De keuze voor bio was van bij het begin vanzelfsprekend en die keuze werd enkel versterkt door het te koppelen aan een biodynamische bedrijfsvoering*. Biologische en biodynamische productie houdt rekening met de draagkracht van onze planeet, staat garant voor een sociale en respectvolle manier van samenwerken in team en levert lekkere en gezonde producten op.

(*Red. Meer info over biodynamische landbouw)

veldLveb: Hoe trekken jullie de keuze voor bio door in jullie bedrijf?

JV: Alles wat de deur uitgaat is biologisch geteeld. Daarom is het erg belangrijk om te investeren in een levende bodem met veel organisch materiaal, omlijnd met bomen en struiken. Zo is onze bodem beter bestand tegen hevige regen en lange droogtes. Deze maatregelen helpen ons om ook in moeilijkere omstandigheden oogst te verzekeren.

In verschillende velden werken we tevens met een ondergronds drainagesysteem. Zo vangen we water op in een waterreservoir van 600 000 liter. Dit water wordt gerecycleerd en gebruikt om de velden te beregenen wanneer het droger is.

Ook het concept van de pakketabonnementen is een duurzame manier van werken. Zo verzekeren we de boer van een vaste afname op het moment dat er volop gezaaid en geplant wordt. Dit systeem garandeert tevens eerlijke prijzen en lonen en minder groenteoverschotten.

De opbrengst van op het land proberen we tevens met een minimum van kilometers tot bij de consument te krijgen. We werken in korte ketens en slagen er zo in om met slechts 500 kilometer per week onze groenten op hun bestemming te krijgen. Zo besparen we brandstof en CO2.

Tenslotte wordt er gepoetst met ecologische producten, hebben we zonnepanelen om energie op te wekken, vermijden we het gebruik van verpakkingen en proberen we waar mogelijk materialen te herbruiken

“Door als team samen te werken aan een project waar iedereen zich wil voor inzetten ontstaat er een leuk en warm teamgevoel.”

Lveb: Wat maakt jullie anders dan andere bedrijven?

JV: Onze medewerkers geloven sterk in de filosofie en werkwijze van De Wassende Maan. Door als team samen te werken aan een project waar iedereen zich wil voor inzetten ontstaat er een leuk en warm teamgevoel. Er wordt tevens elke dag vers gekookt en geluncht en ook dit draagt bij aan de unieke sfeer.

Lveb: Waar kunnen onze volgers jullie producten vinden?

JV: Wij verkopen zowel rechtstreeks aan klanten als aan groothandels zoals BBO en Biofresh. Indien mensen geïnteresseerd zijn kunnen ze in onze winkel langskomen of kunnen ze kiezen om een groentepakket af te nemen. Je vindt onze producten in een rits biowinkels, bij Boer Bas in Brugge en in CRU, het nieuwe concept van Colruyt.

Lveb: Dan weten we waar we terecht kunnen!
Jana, heel erg bedankt voor deze unieke inkijk in de werking van De Wassende Maan!

Meer info:
De Wassende maan
http://www.dewassendemaan.be/

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
21Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu Title