Ik wil anders eten: verslag van het transitiefestival

Eind oktober organiseerde het Transitienetwerk Midden-Vlaanderen een festivaldag over ‘Onze circulaire economie‘. Tijdens één van de sessies werd het thema voedsel besproken…en één van de gastsprekers was La vie est belle zaakvoerder Stefaan Deraeve.

transitienetwerk-middenveld

Copyright – Transitienetwerk Middenveld

Onze Circulaire Economie

Het besef groeit dat we weg moeten van het bestaande, lineaire economisch model van ‘take-make-consume-dispose’. Naar een circulaire model waarbinnen de ecologische grenzen van onze planeet worden gerespecteerd. Die nieuwe economie moet niet alleen circulair zijn en gedijen binnen de draagkracht van de aarde, zij moet ook opnieuw geplaatst worden binnen de samenleving. De economie werkt voor de mensen, niet omgekeerd. Een fundamentele, systemische verandering dringt zich op.

Ook ons voedselsysteem moet radicaal anders. 

Agro-ecologie heet het alternatief. Dit landbouwmodel werkt samen met de natuur, sluit kringlopen zo lokaal mogelijk en werkt aan eerlijke prijzen. Hoe we met ons eten omgaan, is een verantwoordelijkheid van iedereen: boeren, verwerkers én consumenten. Tijdens de festivaldag organiseerde Voedsel Anders een sessie over acro-ecologie, een beweging die deze filosofie voedselsysteem.

Deze sessie werd gehost door Esmeralda Borgo, beleidsmedewerker landbouw bij BioForum Vlaanderen. Onderaan brengen we haar verslag van deze sessie, zo hopen we jou als lezer een inzicht te geven in de toekomst van duurzame landbouw en jou te inspireren om samen met ons werk te maken van positieve verandering!

———————

Ik wil anders eten!

Deze sessie, georganiseerd door Voedsel Anders had als doel om agro-ecologie vanuit de praktijk toe te lichten en aan te geven dat duurzame, agro-ecologische landbouw een verantwoordelijkheid is van alle actoren in de keten, van producent tot consument. Een boer (Jos De Clercq, biologisch vleesveehouder van de Natlandhoeve), Stefaan Deraeve (fabrikant van vegetarische burgers, La vie est belle, Tine Tomme (restauranthouder en kokkin van het vegetarische restaurant Avalon) en Johanna Goyvaerts (als consument en blogster van Alle Dagen Honger) vertelden vanuit hun eigen ervaring over agro-ecologie.

Met deze sprekers werd agro-ecologie vanuit verschillende invalshoeken belicht. We gingen van start met het sluiten van de kringlopen, meteen ook het thema van de dag (circulaire economie). Agro-ecologie sluit de kringlopen zo lokaal mogelijk. Het bedrijf van Jos is daar een prachtig voorbeeld van. Maar het kan ook door te werken met (collega)-boeren uit de omgeving. Voor een restaurant betekent het samenwerken met lokale boeren vooral: lokaal en seizoensgebonden koken. Dat vergt een andere manier van denken over je menu, wist Tine te vertellen. Je kijkt wat er is op de lokale markt, en dat vormt de basis, in plaats van omgekeerd. Je moet veel creatiever zijn, maar net dat maakt de job veel boeiender. “Met een pastinaak kan je mits enige creativiteit een veelheid aan verschillende gerechten maken”.

Kringlopen sluiten doe je ook door alle voedsel te valoriseren. Knelpunt in de klassieke voedselketen is bijvoorbeeld het mannelijk vlees: geitenbokjes, beerbiggen en leghaantjes. Bepaalde restaurants leggen zich net daar op toe. Waarmee meteen de toon werd gezet voor een volgend thema: is er plaats voor dierlijke productie binnen de agro-ecologie. Opmerkelijk: alle sprekers knikten volmondig “ja” op deze vraag. In een gesloten natuurlijke kringloop speelt de dierlijke mest een belangrijke rol, vonden ook Stefaan en Tine, ook al richten zij zich op een vegetarische markt. Jos benadrukte  wel dat er teveel vlees wordt geproduceerd en geconsumeerd in Vlaanderen. We moeten naar “ander en beter” vlees, was de teneur.

transitiedag-middendag

Copyright – Transitienetwerk Middenveld

Ook het thema “eerlijke prijzen” werd uitgespit. Consumenten klagen vaak over de hoge prijs van bio, terwijl ook de marges voor de biologische boer niet erg groot zijn. Johanna was echter van mening dat agro-ecologisch consumeren niet zo duur hoeft te zijn. Met wat creativiteit zijn heel wat mogelijkheden. Zij verwees bijvoorbeeld naar de CSA waar zij lid van is, waar je voor minder dan 300 Euro een heel jaar verse groenten kan kopen.  Je kan best wel gezond eten voor niet zoveel geld. En het is ook een kwestie van prioriteit. In de loop van de laatste decennia nam voedsel een steeds beperkt deel in van het gezinsbudget.

Tijdens de vragensessie gaf iemand de bedenking mee dat de gangbare boer steeds meer kop van jut wordt. De alternatieven die agro-ecologie naar voor schuift zijn positief, maar dat is niet voor elke boer op dit moment haalbaar. Zij zitten in veel gevallen met een schuld uit het verleden en worden door de samenleving al te vaak met de vinger gewezen.

———————
Dank aan Esmeralda Borgo, beleidsmedewerker landbouw bij BioForum Vlaanderen voor het aanleveren van deze blogtekst!

 

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu Title