Duurzame kookwedstrijd Vives Hogeschool

Op 1 maart organiseerde Vives Hogeschool (Campus Brugge) een duurzame kookwedstrijd en La vie est belle was van de partij. De wedstrijd vond plaats in hun gloednieuwe kooklab, en stond in het teken van de campagnes Donderdag Veggie Dag, Duurzame en Gezonde Campus. 

Studenten en docenten kregen de opdracht om een duurzame maaltijd te bedenken, deze ter plaatse klaar te maken en te presenteren voor een jury en voor de andere deelnemers. Bij aanvang kregen alle teams een waardebon van 50 euro waarmee ze bij Biovita in Brugge ingrediënten konden aankopen.

Het was leuk om zien met hoeveel enthousiasme er werd samengewerkt en gekookt. Het ene team had al meer (kook)ervaring dan het andere, maar dat kon de pret allerminst bederven.

De jury
La vie est belle werd uitgenodigd om in de jury plaats te nemen, samen met Edith (De Hobbit), Leen (Biovita), Ronny (Sodexo), Lien (VIVES, docente voedings- en dieetkunde) en Luc (docent wijnleer).

Presentatie van het resultaat
Met gepaste trots kwamen de teams, één voor één hun gerecht voorstellen. Het waren stuk voor stuk erg verschillende bereidingen. Aan inspiratie geen gebrek. Tevens was er wel degelijk nagedacht over het duurzaam aspect. Velen gebruikten bio ingrediënten, of er werd gewerkt met groentjes uit eigen tuin, of zelfs met restproducten – zoals het groen van wortelen – om de bereidingen samen te stellen.

Gezond met groentjes
Groenten stonden sowieso centraal in de gerechten. Er werd geëxperimenteerd met eigengemaakte veggie burgers, het marineren van tofu of het verwerken van tofu reepjes. Wat tevens opviel is dat er aandacht werd besteed aan het samenstellen van een gezonde en gebalanceerde maaltijd.

En de winnaars zijn:

#1 jury: Jan Zonder Vlees
– smaakvol
– origineel
– volwaardig (goede vetten, veel groenten, eiwitbron)

#2 jury: De Groene Goesting (Ter Groene Poorte)
– smaakvol
– origineel
– goed gekruid

Prijs van de sympathie: de Fraisen

Prijs van het publiek: De Groene Goesting (Ter Groene Poorte)

Conclusie
Het evenement was een festijn van koken en proeven. De sfeer zat er goed in, ook bij de jury. Bovenop de feestvreugde en plezier was er de inbreng van Luc, gastdocent wijnleer, die aangepaste wijnen bij de gerechten voorstelde en…had één van de docenten aan het dessert gedacht: vegan chocolade mousse en chia pudding.

Bedankt VIVES, bedankt kookteams, bedankt aan iedereen van de organisatie en de andere juryleden voor een mooie avond.

 

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
17Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu Title